Чистове різання керамограніту без плиткоріза.

Михайло Остапенко
0
Чистове різання керамограніту без плиткоріза.

Практично будь-який сучасний інтер'єр, створений на основі керамічної плитки, неможливо створити без її підрізування. Чи замислювалися Ви над якістю кромки плитки після її порізки на плиткорізі або КШМ?

В якому випадку відріз буде більш якісний, та до яких хитрощів вдаються плиточники, щоб домогтися максимальної чистоти відрізу? Сам по собі чистовий різ можна охарактеризувати як прямолінійний, без видимих відколів та вигинів.

Застосовується в тих місцях, які будуть перед очима та їх не можна приховати використанням молдингів, плінтусів, куточків або інших декоративних деталей.

Безліч питань виникає не тільки у плиточників-новачків, але й у досвідчених професіоналів, коли вони доходять до обробки плитки. На більшість з них ми постараємося надати відповіді у даній статті.

Яке обладнання використовується для різання керамограніту

Для порізки керамограніту сьогодні переважно використовуються три види обладнання – ручний плиткоріз, електричний плиткоріз та кутошліфувальна машинка (КШМ).

Давайте розберемося детальніше, що з себе уявляє кожне з цих пристосувань.

Ручний плиткоріз. Цей пристрій сконструйовано як станина з рейковими напрямними, по яких переміщається ролик з ріжучим елементом. Різання в такому випадку відбувається внаслідок дряпання матеріалу з подальшим його ламанням, даний процес нагадує різання скла.

Ручний плиткоріз надається тільки для виконання прямолінійних різів.

67906_7_11zon.webp (22 KB)

Електроплиткоріз. На відміну від ручного, для даного плиткоріза нам знадобиться електричний струм та витратний матеріал – алмазний диск, проте він може обробляти більш товсті матеріали та має зручний стіл. Для охолодження диска використовується подача води.

На такому плиткорізі можливо виконувати прямолінійні різи й різи під кутом 45 градусів.

6u875_1_11zon.webp (18 KB)КШМ. Найдоступніший та компактний інструмент для порізки керамограніту – кутошліфувальна машинка. На відміну від плиткорізів, КШМ дає можливість робити криволінійні різи, але вимагає певної майстерності.

89654_8_11zon.webp (44 KB)

Кожний з цих пристроїв має свої переваги й недоліки, про які хотілося б розповісти.

Обладнання Переваги Недоліки
Ручний плиткоріз Ціна, чистота різу, швидкість, відсутність пилу і води, різання без шуму. Тільки прямолінійний різ, невеликі товщини оброблюваного матеріалу.
Електроплиткоріз Чистота різу, різання під 45 градусів, ергономічність. Ціна, необхідність подачі води, шум, бруд, вага і габарити.
КШМ Ціна, можливість виконувати криволінійні різи та різи під 45 градусів, портативність, можливість виконувати додаткові операції з керамогранітом – свердління та заусовка. Високі сколи, шум, пил.

Тепер, коли ми трохи знаємо про основне обладнання для різання керамограніту, варто більш детально вникнути в те, який же буває керамограніт, та що може впливати на його обробку.

Види керамограніту та його покриття.

На сьогодні існує безліч видів керамограніту на будь-якого споживача. Залежно від місця застосування можна знайти різну плитку, як для інтер'єрів, так і для екстер'єрів, проте мало хто замислюється про те, що і як впливає на обробку матеріалу, поки не зіткнеться з цим на власні очі.

Дуже сильно на оброблюваність впливає покриття плитки.  Покриття керамограніту можна умовно поділити на три групи:

Без покриття та рельєфу. Гладкі матові і напівматові поверхні є найлегшими для обробки. При порізці такого матеріалу залишається найменше відколів на поверхні.

Без покриття з рельєфом. Для обробки даного виду керамограніту найкраще використовувати КШМ або електричний плиткоріз. При порізці ручним пликторізом можна зіткнутися з тим, що його буде відводити в сторону. Обробка таких поверхонь є більш складною, ніж попередніх, а відколи на поверхні плитки більш помітні.

Глазуроване покриття. Це склоподібне покриття має різний ступінь крихкості, і в залежності від цього можуть проявлятися високі або середні відколи. Даний вид керамограніту найскладніший в обробці.

789_4_11zon.webp (141 KB)

Розмір плитки.

Також дуже важливим параметром в обробці керамограніту є його розмір. На цей процес сильно впливає як довжина, так і товщина плитки. За габаритами керамограніт ділиться на 3 підгрупи:

  1. Малий формат. Габарити до 60х60 см.
  2. Середній формат. Габарити до 90х120 см.
  3. Великий формат. Більше 90х120 см.

Малий формат є найзручнішим як у транспортуванні, так і в обробці. Для обробки керамограніту середнього формату вже знадобляться різні консолі з опорами або столи. Середній формат, найчастіше, більш твердий і міцний, ніж малий, що ускладнює його порізку.

При роботі з великим форматом виникають труднощі в транспортуванні, порізці і укладанні. Для виготовлення плитки такого формату також використовується керамограніт підвищеної міцності, а відповідно й порізати його складніше.

Якщо ми ріжемо довгі різи не ручним пликторізом – виникає велике навантаження на електропривід та власне алмазний інструмент. В такому випадку необхідно ретельно підходити як до вибору приводу, так і витратного матеріалу, бо ціна помилки дуже висока.

Одна плита керамограніту розміром 5-6 квадратних метрів може коштувати кілька тисяч євро!

Окрім габаритів, на оброблюваність впливає й товщина керамограніту. В інтер'єрах найчастіше використовується плитка товщиною 6-10 мм, значно рідше 10-14 мм. Водночас в екстер'єрах вже використовують керамограніт товщиною 16-20 мм. Він є досить складним в обробці, та вимагає спеціалізованого диска. Порізка таких товщин ручним пликторізом виключена.

5675_5_11zon.webp (58 KB)

Підбираємо КШМ для чистового різу.

З трьох видів обладнання, яке використовується для порізки плитки, найбільш універсальним та доступним є КШМ, але до її вибору варто підійти вельми виважено. На які параметри варто звернути найбільше уваги при виборі КШМ:

Потужність. Розкид потужності кутошліфувальних машинок дуже великий – від 0.5 кВт до 1.8 кВт. Для обробки товстих і міцних керамогранітів краще мати великий запас потужності та обирати КШМ потужністю більше 1.5 кВт.

Обороти. Як показує досвід – для порізки з мінімальними сколами потрібні максимальні обороти. Для 125 КШМ це близько 11 000 – 12 000 об./хв. Варто звернути увагу на те, що ринок електроінструменту пропонує безліч моделей з регулюванням обертів.

Це функція дуже корисна в інших галузях обробки керамограніту – свердління отворів і заусовка під 45 градусів.

Живлення. "Болгарка" може бути як з підключенням до мережі, так і акумуляторною. Для обробки керамограніту доцільніше купувати мережевий інструмент, тому що він більш потужний і має кількість обертів значно вище, ніж акумуляторний.

Діаметр посадкового диска. КШМ бувають 115 і 125 діаметра. Більш поширені – 125 КШМ. На них значно простіше знайти витратний інструмент.

При роботі на одних і тих же оборотах диск 125 діаметру має лінійну швидкість близько 76 м/с, а 115 – близько 70 м/с. Чим вище лінійна швидкість – тим менше відколів на плитці, а різниця у 10% на деяких матеріалах буде сильно помітною!

Виходячи з цього можна сказати, що для обробки керамограніту найбільше надається КШМ 125 діаметра з потужністю 1.5 – 1.8 кВт з показником обертів 11 000 – 12 000, що має регулювання обертів. Коли визначилися з інструментом, можна перейти до вибору витратних матеріалів.

Диски для чистового різу під 45 і 90 градусів.

Щодо чистоти різу у майстрів часто виникають суперечки, адже більшість з них рекомендують лише ті диски, до яких вони звикли й не хочуть пробувати щось нове. Однак плиточники, які спробували диск Distar Esthete один раз – вже не купляють інші диски.

Без названия_15_11zon.webp (141 KB)

Товщина алмазоносного шару в 1.1 мм та товщина корпусу 0.8 мм – головна перевага цього диска. Завдяки дуже тонкому шару і дрібної фракції алмазу, інструмент дає мінімальні відколи, при цьому, практично не навантажуючи привід КШМ.

Esthete призначений тільки для прямолінійних різів під кутом 90 градусів. Детальніше про роботу даним диском можна дізнатися з навчального відео https://www.youtube.com/watch?v=2XhTGeHCAMs&t=69s.

Якщо ж вам необхідний чистий різ під 45 градусів – тут найкраще впорається Edge Dry. Різання під кутом 45 істотно відрізняється від простого різання, оскільки збільшується площа диску, що прорізається, та сильніше навантажується привід КШМ. 

Саме для цих цілей Edge Dry має потовщений корпус 1.2 мм та збільшений алмазоносний шар висотою 25 мм.

Без названия (1)_12_11zon.webp (139 KB)

Кожен плиточник повинен мати в арсеналі кілька дисків для вирішення різних завдань, однак окрім дисків існують спеціальні пристосування, які значно спрощують життя майстра.

Пристосування Mechanic.

Компанія Distar під торговою маркою Mechanic випускає різні "девайси" для полегшення порізки керамограніта. Найчастіше, всі ці пристосування оснащені спеціальним патрубком для підключення пилососа і відбору пилу.

Для чистового різання керамограніту використовують AirSlider 90.

airslider90.webp (312 KB)

Який би не був досвідчений майстер, при порізці вручну він може нахиляти інструмент разом з диском в ту чи іншу сторону, тим самим провокуючи додаткові сколи. Особливо це помітно при довгих різах.

AirSlider дозволяє зберігати кут 90 градусів, а завдяки спеціальному покриттю – відмінно переміщається по плитці, не дряпаючи її. Також він оснащений функцією регулювання заглиблення диску в матеріал, а також патрубком для відведення пилу.

Якщо вам необхідно зробити чистовий різ під 45 градусів – заведіть собі "девайс" Slider 45.

Без названия (2)_13_11zon.webp (23 KB)

За аналогією з попереднім, даний "девайс" має пластикові напрямні, які забезпечують відмінне ковзання по матеріалу. Один раз правильно налаштувавши Slider 45, Ви забезпечите собі чистовий різ та абсолютну повторюваність кромки. 

Спеціальний патрубок для відводу пилу (Pipe) не входить до базової комплектації, проте його можна придбати окремо.

Ще один витвір ТМ "Mechanic", про який хотілося б згадати – Abrasive. Це виріб не зараховується до пристосувань, а є витратним матеріалом.

Використовується для заточування алмазних дисків, оскільки при обробці дуже важких і міцних керамогранітів алмази можуть зашліфуватися, а інструмент втратить ріжучу здатність.

Без названия (3)_14_11zon.webp (26 KB)

Як бачимо – для чистової обробки керамограніту можна обійтися тільки "болгаркою", яка є дуже компактним та недорогим обладнанням.

Для того, щоб домогтися максимально чистого відрізу, необхідно мати потужну кутошліфувальну машинку та кілька дисків під різні завдання й матеріали.

Окрім цього бажано мати додаткові пристосування для комфорту й зручності в роботі. Пам'ятайте – добре оснащений майстер зможе виконувати різні роботи швидко і комфортно, а при цьому робити максимально чистий різ.

Коментарі до статті
Коментарі відсутні
Помилка при збереженні!
Дані збережено успішно!
Товар додано до кошика
Товар додано до вибраних
Товар додано до порівняння
Напишіть Вашу відповідь
Скасувати