Шліфування будівельних матеріалів КШМ.

Михайло Остапенко
1
Шліфування будівельних матеріалів КШМ.

При виконанні ремонтних робіт дуже часто необхідно шліфувати різні поверхні для подальшої обробки або обшивання. Шліфування будівельних матеріалів як всередині приміщень, так і зовні, можна віднести до чорнового виду робіт, оскільки в майбутньому вони будуть приховані різними оздоблювальними матеріалами.

Найчастіше, це досить трудомісткий процес, який навантажує обладнання, руки оператора, а в деяких випадках й спину. Щоб виконувати такі роботи максимально комфортно та швидко – варто вдумливо підійти як до вибору обладнання, так і витратного матеріалу. Для виконання таких робіт використовуються спеціальні фрези з алмазоносними сегментами.

У цій статті ми розповімо вам все про шліфування будівельних матеріалів на кутошліфувальній машинці, позаяк саме КШМ є найпоширенішим та недорогим обладнанням для шліфування. Однак при великих обсягах робіт даний вид обладнання сильно поступається промисловим шліфувальним машинам.

Підбір кутошліфувальної машини для шліфування.

Найпоширеніший тип КШМ для шліфування – це КШМ 125 діаметра. Однак нерідко майстри беруть і більш масивні кутошліфувальні машини (150-180-230 діаметра), та використовують їх у тандемі з фрезою 125, оскільки завдяки їх вазі вони стабілізують фрезу при роботі, а навантаження на руки оператора значно знижується.

Позаяк 125 діаметр фрез і КШМ є найбільш популярним, саме про них ми й поговоримо.  На які ж параметри слід звернути увагу при підборі "болгарки"?

Потужність. Для шліфування будівельних матеріалів не використовують малопотужні КШМ, оскільки цей процес сильно навантажує привід, тому їх використання буде низько продуктивним. Мінімальна потужність КШМ 125 для такої операції – 1.2 кВт, а оптимальна – 1.4 кВт та вище. Чим вище буде потужність – тим швидше відбувається процес, та довше служить витратний матеріал.

Тип живлення. Не рекомендується використовувати акумуляторні КШМ, оскільки вони, найчастіше, мають обороти нижче, ніж мережеві. Крім обертів, вони поступаються і за потужністю. І ще один з факторів – при тривалій обробці будуть швидко розряджатися акумулятори, а їх постійна підзарядка призведе до зниження швидкості роботи в цілому. Тому найкраще використовувати мережеві КШМ.

Обороти. Шліфування практично завжди відбувається на максимальних оборотах, тому найкраще підбирати обладнання з оборотами від 11 000 об./хв. Регулювання обертів не є обов'язковою умовою, бо використовується дуже рідко, при обробці специфічних матеріалів.

Виробник. Через те, що операція шліфування дуже сильно навантажує привід КШМ – не варто використовувати дешевих китайських виробників обладнання, бо вони будуть швидко виходити з ладу. Краще відразу купити більш дороге обладнання хорошого бренду, тоді воно буде служити в рази довше та заощадить ваші кошти.

Правильно підібравши КШМ для шліфування будівельних матеріалів, ми можемо докладніше розібратися з основними виконуваними операціями.

Основні операції.

У шліфуванні будівельних матеріалів існує не так багато основних операцій, оскільки більшість робіт виконується за допомогою різання.

Зняття напливів після опалубки. Після демонтажу опалубки з різних поверхонь (стіни, стелі, сходинки та інше) в деяких місцях можна побачити бетонні напливи, зрізати які досить складно або зовсім нереально. Тому для таких операцій використовується шліфування.

Вирівнювання бетонних підлог. Буде це залита нова підлога, або демонтована стара з огріхами – вона рідко буває ідеально рівною. Тому для її вирівнювання немає інших методів, крім шліфування.

Шліфування дверних або віконних прорізів. Дуже складно вирізати різні отвори докладно під заданий розмір, саме тому для підгонки таких прорізів під необхідний розмір часто використовують шліфування.

Зняття лакофарбового покриття. Нерідко на різних поверхнях можна зустріти лакофарбові покриття, які необхідно видалити або для нанесення нового, або під укладання плитки.

Художнє шліфування. Це один з напрямків, який вимагає високої чистоти обробки матеріалу. У художньому шліфуванні можна зіткнутися з дуже широким спектром оброблюваних матеріалів, тому для такого роду роботи краще мати КШМ з регулюванням частоти обертання, й підбирати спеціалізовані фрези.

Операції шліфування алмазними фрезами

Найчастіше всі ці операції проводяться по бетону, але можна зіткнутися й з іншими матеріалами, які будуть відрізнятися своїми фізичними властивостями, а, отже, і оброблюватися по-іншому.

Матеріали та їх оброблюваність

Крім того, що крім бетону ми можемо зіткнутися з іншими матеріалами – навіть сам бетон буває різний, й по-різному оброблюється.

Це може бути свіжа стяжка, яка є надзвичайно абразивною, та швидко зношує сегменти, а може бути й старий міцний бетон високих марок, абразивність якого вкрай низька, як і швидкість його обробки.

На обробку матеріалу кардинально впливають два параметри, які мають обернено пропорційну залежність – твердість та абразивність. Чим вище абразивність матеріалу, тим нижче твердість і навпаки.

Всі будівельні матеріали по оброблюваності можна умовно розділити на три категорії – високо абразивні, середні та низько абразивні.

Абразивність будівельних матеріалів

На осі частота застосування показано наскільки часто використовується у будівництві той чи інший матеріал, а на іншій осі – абразивність тих чи інших матеріалів у відсотках. Найчастіше шліфуванню піддаються матеріали з абразивністю від 40% до 80%.

Таблиця абразивності буд. матеріалів

Знаючи, з яким матеріалом ми зіткнемося на об'єкті, та який буде обсяг робіт, ми можемо підійти до наступного етапу – підбір алмазного "розхідника" для шліфування.

Як правильно підібрати фрезу під матеріал та обсяг робіт?

Перше, на що слід звернути увагу при виборі витратного матеріалу, – ресурс та швидкість фрези. Давайте поглянемо на таблицю позиціонування, в якій вказані ці параметри на прикладі всіх фрез ТМ “Distar”.

Позиціонування алмазних фрез Distar

Як бачимо з таблички – найбільш швидкісна фреза має найменший ресурс, а найбільш ресурсна – практично найнижчу швидкість обробки. Важливий фактор при підборі фрези – її вага.

Одна справа, коли ми виконуємо шліфування підлоги й переміщаємо вагу КШМ та фрези на оброблюваний матеріал, і зовсім інше, коли шліфуємо стелю, або працюємо у повітрі на витягнутих руках.

Вага фрези впливає не тільки на втому оператора, але й на ресурс роботи обладнання та комфорт у роботі, оскільки надмірна вага або дисбаланс сильно збільшують гіроскопічний ефект при роботі, й тим самим додатково навантажують привід.

Вага алмазних фрез для КШМ Distar

Як бачимо – вага фрез може відрізнятися більш ніж на 60%, що істотно вплине на втому оператора при виконанні робіт на висоті, або на витягнутих руках. Тепер давайте більш предметно розглянемо переваги тих чи інших фрез.

Оскільки ця фреза має найбільшу вагу, найдоцільніше використовувати її при шліфуванні підлоги. Також вона має велику площу алмазних сегментів, що забезпечує хорошу площинність оброблюваної поверхні. Крім цього, ця "чашка" – найбільш бюджетний варіант в ТМ "Distar”.

Ця фреза має дуже цікаву форму сегмента у формі бумеранга, та оснащена додатковими отворами для зниження ваги й поліпшення відбору пилу при роботі з малопотужними пилотягами.

Найлегша фреза, яка відмінно підійде для обробки будь-яких поверхонь, як на висоті, так і на витягнутих руках. Окрім мінімальної ваги, має високу продуктивність, що значно знижує втому оператора, позаяк роботи в незручних місцях будуть проводитися дуже швидко.

Beton Pro та Beton Uni. Ці фрези, з ТМ “Baumesser"є найдешевшими з усіх перерахованих вище. Мають порівняно невисокий ресурс та оптимально підійдуть для виконання невеликих обсягів робіт. Коли поставлено завдання шліфувати відносно невеликі об'єкти – замість того, щоб купувати дорожчий та ресурсний "витратник", можна обмежиться одним з цих зразків.

Тепер, знаючи поставлені завдання на об'єкті, ви з легкістю можете визначитися з тим, яка фреза виконає їх максимально комфортно, швидко і дешево. Хоча, не завжди вдається поєднати усі три варіанти!

Робота з пилотягом

З усіх видів алмазної обробки будівельних матеріалів, при шліфуванні ми отримуємо найбільшу кількість утвореного пилу.

Це можуть бути кілограми, а то й десятки кілограм важкої суспензії, яка не тільки впливає на дихальні органи, а й закриває огляд при роботі в закритому приміщенні та, тим самим, знижує швидкість робіт.

Тому для комфортної та більш продуктивної роботи використовують пилотяги й спеціальні насадки для відбору пилу при шліфуванні.

Алмазні фрези Distar Raptor, Rotex

Найефективніше з пиловідбором працюють такі фрези, як Raptor і Rotex, оскільки вони мають у своєму корпусі додаткові отвори, які підвищують ефективність відбору пилу, навіть при роботі відносно слабкими пилотягами.

Використовуючи ці фрези, ви робите процес обробки чистим, комфортним та швидким!

Низька продуктивність при шліфуванні. Як заточити алмазні фрези?

Коли ми стикаємося з низько абразивним матеріалом, алмазні зерна можуть зашліфуватися і, внаслідок цього значно падає швидкість обробки.

Це не означає, що фрезу вже можна викинути й вона поганої якості, просто потрібно розкрити алмазні грані, й тоді ріжуча здатність відновиться, а швидкість обробки помітно виросте.

Для того, щоб ефективно розкрити алмазну фрезу, необхідно трохи попрацювати нею по високо абразивних матеріалах – пінобетон, газобетон, абразивний піщаник, свіжий бетон або асфальт.

Висновки

Якщо підсумувати все вищевикладене – для комфортного шліфування будівельних матеріалів нам необхідна потужна КШМ з високими оборотами та кілька фрез під різні завдання й обсяги робіт.

Для більшого комфорту та чистоти робіт бажано використовувати пиловідбір. Правильно підібрані витратні матеріали значно збільшать швидкість роботи, знизять вартість й полегшать навантаження, як на оператора, так і на електроінструмент!

Коментарі до статті 1
Robert
09 січня 2024
The best. it is my recommendation!
Помилка при збереженні!
Дані збережено успішно!
Товар додано до кошика
Товар додано до вибраних
Товар додано до порівняння
Напишіть Вашу відповідь
Скасувати