Нарізка штроб на КШМ та Штроборізах

Михайло Остапенко
1
Нарізка штроб на КШМ та Штроборізах

При укладанні кабелів, а іноді й труб таким чином, щоб вони не заважали інтер'єру, необхідно прорізати в стіні спеціальні ніші та укладати в них комунікації. Власне цей процес називається штробленням або нарізкою штроб.

При порізці будівельних матеріалів утворюється значна кількість пилу. Саме тому такі операції у більшості випадків виконуються з відведенням пилу. З цією метою виробники електроінструменту розробили спеціальне обладнання – штроборіз.

Однак, справлятися з такими завданнями можна і без нього. Саме про це, а також про інші факти, які стосуються нарізки штроб ми й поговоримо.

Обладнання для штроблення.

Для штроблення використовується 3 види обладнання – кутошліфувальна машина, перфоратор та штроборіз. Кожен з цих інструментів має свої переваги й недоліки, які розкриємо нижче:

КШМ. Основна перевага – доступна ціна й універсальність використання, оскільки за допомогою КШМ можливо не тільки нарізати штроби, але й виконувати інші операції.

Порізка штроб за допомогою кутошліфувальної машинки – це тривалий процес, адже необхідно робити 2 різу, а потім вибивати зі штроби залишки будівельного матеріалу.

Також, до недоліків можна віднести прямолінійність різу, адже практично неможливо здійснити 2 однаково рівних й паралельних різи вручну, особливо при великій довжині штроби. Ще один з недоліків – наявність величезної кількості пилу при роботі. 

ushm.png (169 KB)

Перфоратор. Як і у "болгарки" основні переваги – це ціна та універсальність застосування.

До плюсів також можна віднести й кількість будівельного сміття, адже перфоратор розбиває будівельний матеріал шматками, не створюючи при цьому великого пилового потоку, на відміну від КШМ.

Використання перфоратора для штроблення можливо, але тільки у випадку абразивного або м'якого матеріалу. При виконанні таких робіт штроба буде неакуратною і триватиме більше часу.

perforator.png (223 KB)Штроборіз. Це найдорожчий та вузьконаправлений інструмент з перерахованих вище. Використання штроборіза ефективно лише при великих обсягах робіт.

Основні його переваги: можливість одночасного встановлення 2-ух алмазних відрізних дисків для швидкісного виконання робіт; відбір пилу та можливість робити рівний і паралельний різ.

shtroborez.png (141 KB)

Перфоратор є обладнанням, що найбільш рідко використовується для таких цілей, тому надалі мова піде про КШМ та штроборізи.

КШМ. Зараз ринок пропонує безліч КШМ – як в залежності від діаметра диска, що використовується, так і від потужності, а навіть з різними типами живлення (мережеві та акумуляторні).

Хотілося б відразу відзначити той факт, що доцільніше купувати мережевий інструмент, оскільки він значно потужніше. Практично всі КШМ володіють лінійною швидкістю обертання диска 80 м/с.

Для штроблення найкраще використовувати максимально потужне обладнання. Всього існує 4 види "болгарок" за розміром встановлюваного витратного матеріалу та глибині різання:

1. Діаметр 125 мм. Найпопулярніший та поширений вид КШМ. Максимальна глибина різання на них становить 30-35 мм. Найчастіше вони мають потужність 0.8-1.2 кВт, але зустрічаються і більш потужні та дорогі екземпляри, потужністю до 1.7 кВт.

Переважно вони працюють на оборотах від 10 000 до 12 250 об./хв та займають близько третини ринку КШМ.

2. Діаметр 150 мм. Потужність даного типу коливається від 1 кВт до 1.7 кВт. Дають глибину різання до 45 мм та працюють на оборотах до 10 000 об./хв.

3. Діаметр 180 мм. Як і попередні екземпляри, вони досить непопулярні, також займають до 5% ринку. Більш потужні ніж попередні зразки – вони досягають 2,0 кВт. Глибина, до якої прорізається – до 55 мм. Працюють з частотою обертання диска до 8500 об./хв.

4. Діаметр 230 мм. Другий за популярністю вид КШМ після 125 мм. Їх потужність досягає 2.8 кВт і навіть більше. Дають найбільшу глибину різання – до 65 мм та працюють з частотою обертання шпинделя до 6550 об./хв.

Штроборізи. При виборі штроборіза також варто звертати увагу на такі параметри як: потужність, глибина і ширина штроби, діаметр встановлюваного диска та обороти обертання. За діаметром встановлюваного диска вони бувають від 115 до 230 мм.

Якщо КШМ простіше класифікувати за діаметром диска, то штроборізи діляться на підгрупи за потужністю, оскільки на них встановлюється відразу 2 диски, саме потужність і швидкість обертання диска є основними характеристиками.

 Потужність

 1. Малопотужні. У такого виду обладнання потужність коливається від 0.8 кВт до 1.3 кВт. Їх краще використовувати на невеликих обсягах робіт, оскільки тривале використання може привести до перегріву та виходу з ладу двигуна.

Найчастіше це моделі з діаметром встановлюваного диска до 125-150 мм та високою частотою обертання валу до 10 000 об./хв.

2. Середньої потужності. 1,3 кВт – 2.0 кВт. На таких штроборізах вже можна виконувати більш тривалі різи, через те, що потужність двигуна значно вище.

Діаметр встановлюваного диска найчастіше 150-180 мм, однак, існують й 125 екземпляри середньої потужності. Частота обертання, в залежності від діаметра, може коливатися від 4500 об./хв і до 10 000 об./хв.

3. Потужні. Використовуються для виконання робіт в промислових масштабах та дозволяють здійснювати довгі й безперервні різи. Мають потужність від 2 кВт і до 3 кВт. Найчастіше на них використовуються диски 180-230 мм, а частота обертання валу коливається від 4.5 до 6.6 об./хв.

Частота обертання диска

 Всі штроборізи за частотою обертання можна умовно розділити на дві групи. З частотою обертання до 6500 об./хв та понад 6500 об./хв.

При швидкості нижче 6500 об./хв, диск піддається більш високому нагріві та термічному зносу.

Для таких швидкостей потрібні диски особливих властивостей. Нижче буде представлена таблиця позиціювання виконань дисків в залежності від швидкості обертання.

Найпопулярнішими штроборізами та КШМ для штроблення є моделі під диск діаметром 125 мм. В основному вони дають глибину штроби 30 мм, чого цілком достатньо для укладання кабелів.

Деякі бренди сконструювали своє обладнання таким чином, що можна домогтися глибини різання 40 мм (тільки на штроборізах).

Основна цього причина те, що в несучих конструкціях глибока штроба може призвести до фатальних наслідків, оскільки вона значно зменшує міцність й несучу здатність стіни.

Оброблюваність матеріалу та підбір диска.

Штроби робляться в кардинально різних щодо оброблюваності матеріалах. Одні з них ріжуться дуже легко практично будь-яким диском, для інших необхідні більш професійні диски по важкому бетону.

І крім різниці у твердості матеріалів, ми можемо зіткнутися з металом при порізці штроб, що сильно позначиться на продуктивності диска.

На обробку будь-якого матеріалу впливає два фактори – його твердість та абразивність. 

Таблица абразивности_укр-min2.jpg (93 KB)

Абразивність сильно впливає не тільки на швидкість обробки, але і на ресурс інструменту, адже абразивні частинки забезпечують постійно високий знос алмазоносного шару, тим самим знижують ресурс алмазного диска.

Якщо оброблюваний матеріал має високу твердість й низьку абразивність – необхідно підібрати спеціалізований алмазний диск.

Перш ніж описати переваги алмазних відрізних дисків, хотілося б розглянути дві їх підгрупи – сегментні й турбовані.

T VS S ukr-min.jpg (67 KB)

В процесі штроблення алмазний диск знаходиться в закритому кожусі, безперервно знаходиться в навантаженому стані, корпус стрімко нагрівається, розширюється, зростає ризик втрати жорсткості. Тому для нарізки штроб рекомендуються тільки сегментні диски, оскільки внаслідок своєї конструкції розширення корпусу не призводить до тріщин в алмазоносному шарі, на відміну від дисків Турбо із суцільним замкнутим шаром... Розглянемо основних представників для виконання штроборізних робіт.

  • TM “Baumesser” – Rapid Pro. Цей диск випускається у двох діаметрах – 125 мм та 230 мм. Розроблений для широкого спектра матеріалів з високим і середнім ступенем абразивності. Не рекомендується його використання на міцних або армованих бетонах. Він має середній ресурс, тому буде ідеальним рішенням для виконання невеликих обсягів робіт. Агресивний турбований шар з зубцями по периферії забезпечує високу швидкість різання навіть на малопотужному обладнанні.
  • ТМ “DISTAR” – Technic Advanced. Цей диск – флагман у штробленні. Широка лінійка діаметрів 115, 125, 150, 180 та 232 мм – покриває всі види штроборізів. Турбовані сегменти відмінно працюють на обладнанні будь-якої потужності. Робота з арматурою також на висоті.
  • ТМ “DISTAR” – Meteor. Диск випускається у двох діаметрах – 125 мм та 230 мм. Стане відмінним рішенням для дуже міцних й високоармованих бетонів. Цей диск – незамінне рішення для великих обсягів робіт, оскільки він має ресурс в рази вище, ніж два попередніх.

Ці три диски є найпоширенішим рішенням для нарізки штроб як на КШМ, так і на штроборізах. Якщо немає дорогого обладнання, однак необхідно виконувати такого роду роботи на КШМ й без пилу, то в цій справі допоможуть спеціальні пристосування ТМ "MECHANIC".

 Позиціювання дисків в залежності від частоти обертання

Частота обертів об/хв Абразивний матеріал Твердий матеріал
До 6500 Rapid Pro Meteor
Вище 6500 Technic Advanced Technic Advanced
Rapid Pro Meteor
Пристосування ТМ "Mechanic" для відбору пилу.

Всі моделі штроборізів оснащені спеціальним пиловідбірником для максимального комфорту в роботі, однак, враховуючи дорожнечу, деякі майстри застосовуються тільки КШМ.

У разі укладання кабелів або трубопроводів в приміщеннях з виконаним ремонтом, використання пиловідбірників є обов'язковим. Спеціально для цих цілей у ТМ "MECHANIC" розроблено кілька пристосувань для КШМ.

Всі вони мають універсальний тип кріплення й підходять на будь-які моделі "болгарок". Завдяки конструкційним особливостям, різьбяр може повністю бачити та контролювати різ.

AirDUSTER 115-125, 230. Недороге виконання. Має тільки функціонал відбору пилу. Застосовуючи його, доведеться різати штробу двома різами, при цьому ефективність відбору пилу перевищує 95%.

airduster.jpg (39 KB)

AirChaser 230. Функціональний кожух для КШМ 230-го діаметра. Оснащений спеціальними колесами для зручності переміщення по матеріалу, а також для збереження перпендикулярності диска до штроби. Має функцію регулювання глибини.

airchaser230_3.jpg (16 KB)

AirChaser 115-125. Пристосування для КШМ 115 і 125 діаметра. Як і 230-ий кожух, він має зручні пластикові коліщатка й регулювання глибини пропилу.

У комплектацію входить спеціальний спейсер та додаткова притискна гайка, завдяки яким є можливість встановити на шпиндель КШМ відразу 2 диски, та зробити з неї повноцінний штроборіз.

Разом з ним у комплект входять кілька пластикових шайб для регулювання ширини штроби.

airchaser115-125.jpg (17 KB)Завдяки цим бюджетним пристосуванням будь-яка КШМ здатна стати практично повноцінним штроборізом за доступні гроші.

Висновки

Якщо ви фахівець-початківець – правильно підійдіть до вибору обладнання для нарізання штроб, враховуючи основні параметри – потужність, максимальна глибина і ширина штроби.

А ось правильно підібрати витратний матеріал до обладнання – це вже корисне уміння не тільки для новачка, але і для досвідченого фахівця. На ринку представлено дуже багато різних моделей дисків, однак спеціалізованих витратних матеріалів для штроблення – досить вузьке коло.

У деяких іменитих брендів ціни на такі диски у 125-му діаметрі навіть перевищують вартість багатьох дисків 230-го діаметра. Найкраще всього мати кілька різних моделей дисків для використання під різноманітні матеріали!

Коментарі до статті 1
Геннадий
04 лютого 2022
Все понятно. Спасибо!
Помилка при збереженні!
Дані збережено успішно!
Товар додано до кошика
Товар додано до вибраних
Товар додано до порівняння
Напишіть Вашу відповідь
Скасувати