Порізка будівельних матеріалів на швонарізчиках

Михайло Остапенко
0

Для нарізки температурних швів, прокладання комунікацій або демонтажу різних видів дорожніх та інших покриттів, використовується два види професійного обладнання – стінові пили або швонарізчики.

Другі, у порівнянні з першими, мають більш доступну ціну, компактні та більш мобільні, тому й мають хороший попит. Про це обладнання й хотілося б розповісти.

Диск для швонарізчика

Різновиди нарізчиків швів

Існує кілька основних критеріїв, за якими можна порівнювати швонарізчики.

Тип двигуна.

Бензиновий. Відмінно підходить для промислових обсягів робіт на відкритому просторі. Вельми компактний й мобільний, який може використовуватися у важкодоступних місцях.

Потужність коливається від 3 до 19 кВт. Максимально глибина шва, яку можна прорізати, досягає трохи більше 30 см.

Дизельний. Мають дуже великий запас потужності та є найпродуктивнішими серед інших.

Найчастіше використовуються на промислових об'єктах з великими обсягами роботи, та для глибинного різання, оскільки глибина штроби може досягати 90 см. Головний мінус – великі габарити та вага.

Електричний. Компактний і мобільний, однак, найменш популярний вид швонарізчиків, оскільки обов'язковою умовою для їх роботи є наявність трифазної мережі з напругою 380 Вольт.

Глибина різання цього виду – щось середнє між бензиновими й дизельними двигунами, та досягає півметра. Найголовніша перевага – екологічність та відсутність вихлопних газів.

Це дає можливість безпечно для здоров'я їх використовувати в закритих приміщеннях. Ще одна перевага – знижений рівень шуму при роботі.

Розмір встановлюваного диска.

Малі. Діаметр встановлюваного витратного матеріалу 300-500 мм.

Середні. Дозволяють встановити диск до 800 мм.

Великі. Можуть працювати з алмазним інструментом до 1200 мм.

Тип приводу.

Ручний. Підходить для невеликих обсягів робіт та при різанні відносно неглибоких швів. Порізка на ньому здійснюється за допомогою докладання зусиль різьбяра.

Самохідний. Від ручних швонарізчиків вони відрізняються великими габаритами, потужністю й виконуваними завданнями. Найчастіше використовуються для глибинного різання.

Залежно від глибини порізки оператор може робити шов за 2-3 і більше проходи, щоб сильно не навантажувати привід. Цей вид обладнання автоматизований та не вимагає докладання зусиль різьбяра, все, що потрібно від оператора – регулювати глибину та траєкторію порізки.

Вони використовуються тільки на горизонтальних поверхнях, або з невеликим ухилом. При роботі з будь-яким видом швонарізчиків, алмазний інструмент сильно нагрівається, тому, в якості охолоджуючої рідини виступає вода.

Для цих цілей в конструкції передбачений спеціальний бак для води.

Сфера застосування

Швонарізчики можуть працювати з будь-яким типом покриття – бетон, асфальт, природні камені та інші будівельні матеріали. Залежно від потужності та глибини різання вони можуть виконувати ті чи інші завдання.

Малопотужні й компактні моделі широко використовуються для виконання дрібного ремонту – нарізка штроб, прокладка каналів, порізка температурних й деформаційних швів.

А ось більш габаритні моделі, у тому числі й самохідні – використовуються для великого будівництва, часто дорожніми компаніями при демонтажі старих доріг або прокладці нових. А в цілому, область застосування швонарізчиків дуже широка:

  • Демонтаж фундаментів та перекриттів.
  • Порізка під комунікації.
  • Санація підлог.
  • Підрізування крайок різних матеріалів – цегла, асфальт та інше.
  • Порізка різних бетонів, у тому числі й гідротехнічних.
  • Вирізання прорізів або люків в плитах перекриття.
  • Виконання температурного і технічного шва. Деформаційні шви на злітних смугах.
  • Створення промислових ванн.
  • Демонтаж бетонних або асфальтних дорожніх покриттів.

І це далеко не весь перелік можливостей даної техніки. Залежно від різних матеріалів, двигуна і завдань необхідно підбирати алмазний витратний матеріал.

Підбираємо диск під завдання

Два найбільш широко поширених матеріали, які обробляються за допомогою швонарізчиків – бетон та асфальт.

Глибина бетонів на різних об'єктах може досягати метра, а ось асфальту – значно менше, тому лінійка діаметрів дисків по асфальту досягає максимального розміру 600 мм, а по бетону – до 1200.

Асфальтні пили.

Алмазна пилка по асфальту

Для порізки асфальту часто використовуються середньої потужності швонарізчики, рідше високої. Оскільки матеріал дуже в'язкий, слабка потужність приводу небажана.

Асфальт має дуже високу абразивність, тому всі диски по даному матеріалу мають підвищену (у порівнянні з бетонними) концентрацію алмазних зерен. Зроблено це для того, щоб ресурс диска не був дуже низьким.

Лінійка дисків по асфальту невелика і включає в себе кілька позицій від ТМ “Distar" і одну позицію "Baumesser”.

Відмінний диск для роботи на приводах середньої потужності (6-13 кВт).

Характеризується високою швидкістю обробки матеріалу. Через те, що асфальт дуже абразивний матеріал – він може зношувати корпус пили, й для захисту від цього негативного впливу у даному виконанні зроблено кілька більш високих сегментів, які забезпечують краще нависання алмазоносного шару над корпусом і запобігають його затирання у матеріал під час всього терміну експлуатації.

Продукт представлений в діаметрах від 300 мм до 500 мм з кроком 50 мм.

Sprinter plus. Підходить як для приводів середньої потужності, так і високої (до 20 кВт).

Має швидкість обробки матеріалу трохи нижче, ніж Abrasive, проте володіє запасом ресурсу у кілька разів вище. Буде відмінним рішенням при великих обсягах робіт.

Конструкція диска також передбачає захисний сегмент, проте в цьому виконанні він зроблений в якості похилого, що додатково сприяє поліпшенню виведення шламу із зони різу. Виріб випускається в діаметрах від 300 до 600 мм.

Asphalt Pro. Цей диск представлений в лінійці ТМ “Baumesser", на відміну від двох попередніх, які продаються під брендом "Distar”.

Диск призначений для роботи на малопотужному обладнанні. Навіть на швонарізчиках з низькою потужністю він показує високу швидкість різання, проте має найнижчий ресурс з перерахованих вище дисків. Завдяки низькій вартості – Asphalt Pro це найкраще рішення для невеликих обсягів робіт.

Лінійка діаметрів від 300 мм до 500 мм.

Бетонні пили

Алмазна пилка по бетону

Оскільки бетон є більш міцним і менш абразивним матеріалом – сегменти, які використовуються на таких пилах, найчастіше мають більш агресивну форму з різними зубами та турбо системою.

Ця конструкційна особливість значно збільшує самозагострення дисків при роботі з низько абразивними матеріалами.

У торговій марці “ADNtS" представлений інструмент Industrial класу, який призначений для виконання складних, вузьконаправлених завдань, і може використовуватися на середніх та потужних приводах, на відміну від пил ТМ "Distar", які ідеально поєднуються зі швонарізчиками малої та середньої потужності.

Найчастіше, такі пили використовуються для бетонів марки М400 і вище, а ось алмазний витратний матеріал ТМ “Distar" буде кращим рішенням для менш міцних бетонів, з маркою від М250 до М400.

Пили ADNtS

RM-W. Найбільш бюджетний диск в лінійці. Єдиний в лінійці цієї ТМ, який виконаний за технологією спікання сегментів разом з корпусом, інші ж сегменти спікаються окремо та приварюються до корпусу за допомогою лазера. Призначений для роботи на малопотужному обладнанні.

Спеціальний W-подібний профіль сегмента робить його досить швидкісним на важких, у тому числі армованих, бетонах. Випускається в трьох діаметрах 300, 350 та 400 мм.

RS-Z. Агресивна форма сегментів з зубами дозволяє працювати з високою швидкістю на міцних, у тому числі з високим ступенем армування бетонах. Використовується на швонарізчиках будь-якої потужності.

Серед всіх перерахованих вище має найвищу швидкість обробки, ресурс та більш широку лінійку діаметрів (300-600 мм).

RH-T. Найкращий варіант для порізки старого і міцного бетону на потужних (від 15 кВт) швонарізчиках. Добре справляється з арматурою.

Лінійка діаметрів включає 3 розміри – 500, 600 та 800 мм, проте можливе виготовлення великих типорозмірів під індивідуальне замовлення.Диск розроблений спеціально для порізки свіжого неармованого бетону на потужних швонарізчиках.

Свіжий бетон більш абразивний, ніж старий, тому даний диск виконаний за аналогією з асфальтними пилами, та має захисні сегменти з висотою більше, ніж в інших.

Пили DIstar

 Technic Advanced. За аналогією з RM-W, він виконаний за технологією спікання.

Цей універсальний диск відмінно показав себе на багатьох будівельних матеріалах (бетон, граніт, тротуарна плитка, цегла та інше). Ідеально підходить для малопотужного й середнього обладнання (від 4 до 9 кВт).

Цей бюджетний диск забезпечує дуже м'який різ та має середній ресурс. Лінійка дисків включає 3 діаметри – 300, 450 і 400 мм.

Classic H12. Як і попередній екземпляр – розроблений для роботи на слабких і середніх двигунах до 9 кВт.

Більш високий алмазоносний шар забезпечує його кращим ресурсом, проте меншою продуктивністю, завдяки чому він відмінно справляється з абразивними матеріалами, проте робота на армованому бетоні теж можлива.

Лінійка діаметрів від 304 до 604 мм, з кроком 50 мм.

Завдяки турбо сегменту має дуже високу швидкість роботи, як в бетоні, так і на металі. Розроблений для обладнання середньої потужності 5-13 кВт. Випускається в діаметрах 300-600 мм.

 Реставрація дисків для швонарізчиків

Після зносу алмазних сегментів можна не викидати корпус пили, а реставрувати його в спеціалізованому сервісному центрі “ADTnS”.

Під словом реставрація мається на увазі напайка нових сегментів на корпус диска і його рихтування до нормативних параметрів. Нові пили продаються з навареними сегментами, а при реставрації використовується напайка, оскільки на корпус, який був в роботі, не представляється можливим наварити сегменти за допомогою лазера.

Найпопулярніші сегменти для реставрації – RS-X та RM-X. Обидва сегменти виконані за допомогою технології diafix та мають орієнтоване розташування алмазів, що забезпечує стабільно високу продуктивність.

RS-X більш швидкісний сегмент, який орієнтований на роботу з бетоном високого ступеня армування. RM-X, ж більш ресурсний сегмент та краще підійде для більш абразивних матеріалів.

Висновки

Швонарізчики – це професійний вид обладнання і найчастіше використовується в промислових цілях для виконання безлічі завдань, з якими нереально впоратися за допомогою ручного електроінструменту.

Витратний матеріал для такого обладнання – теж досить затратна частина, тому варто вдумливо підходити до вибору дисків й орієнтуватися не просто за ціною витратного матеріалу, а й за його цільовим призначенням.

Правильно підібраний диск не тільки дозволить виконувати роботи швидко й економно, але і продовжить життя вашого обладнання. Симбіоз хорошого приводу та якісного диска дозволить працювати з меншим навантаженням на двигун, а отже, він буде служити значно довше!

Коментарі до статті
Коментарі відсутні
Товари зі статті
350 мм
25,4-F4 мм
4 060,00 грн
350 мм
25,4-F4 мм
4 320,00 грн
350 мм
25.4 мм
3 635,00 грн
350 мм
25,4-F4 мм
4 770,00 грн
600 мм
60-F9 мм
13 241,00 грн
600 мм
60-F9 мм
14 249,00 грн
600 мм
25,4-F4 мм
0,00 грн
350 мм
25.4 мм
3 080,00 грн
3 195,00 грн
Помилка при збереженні!
Дані збережено успішно!
Товар додано до кошика
Товар додано до вибраних
Товар додано до порівняння
Напишіть Вашу відповідь
Скасувати